MuSa murskaksi, Zolameso historiankirjoihin

Ottelun kooste (Styntty Channel)

Ilves palasi voittokantaan keskiviikkona Tammelassa kaatamalla Musan Salaman murskalukemin 4-0. Ottelun voittajasta ei ollut missään vaiheessa epäselvyyttä.

Tommi Malinen kolisteli porilaisten maalipuita oikein urakalla. Kuva: Petteri Lehtonen

Kotijoukkueen valmentaja Valeri Popovits herätteli edellisessä ottelussa alisuorittanutta joukkuettaan muutamalla kokoonpanomuutoksella. Jussi Mäkelä sai tehdä tolppien välissä tilaa Roope Hakuliselle, joka sai näin tulikasteensa miesten otteluissa. Tommi Malinen puolestaan korvasi alkukauden ottelut keskikentällä aloittaneen Verneri Uimosen. BK-46 tappiosta kuumeen takia sivussa olleet Topi Mattila ja Henri Scheweleff palasivat avauskokoonpanoon. Toipilas Janne Rossi aloitti penkillä ja toinen lauantaina aloittanut toipilas Toni Hevonkorpi oli kokonaan sivussa kokoonpanosta flunssan vuoksi.

Penkiltä löytyi ensimmäistä kertaa tällä kaudella pelimerkkejä erilaisiin taktisiin muutoksiin. Maalitykki Matti Jokinen on ilahduttavasti toipunut kuntoon nivusvammastaan ja oli mukana kokoonpanossa. Uimosen, Rossin ja niin ikään loukkaantumisestaan toipuneen Kalle Kankalan myötä keskikentälle löytyi vahvoja vaihtoehtoja. Puolustuksen osalta vaihtoehdon toi  inttiaamujen loppumista odotteleva Markus Seppä.

Popovitsin herättely tuotti tulosta, ja kentällä oli heti alusta alkaen aivan erinäköinen petolauma kuin lauantaina. Hyökkäykset lähtivät välittömästi vyörymään porilaisten maalille, ja mm. Gullit Zolamesolla oli hyvä paikka rikkoa kuparinen jo muutaman minuutin jälkeen.

Petteri Lehtosen otos taltioi Gullit Zolameson historiallisen osuman aikakirjoihin.

Ilves iski avausmaalinsa ottelun 18. minuutilla. Eetu Sassila jysäytti pelivälineen reilusta paristakympistä tolppaan, ja Gullit Zolameso iski karat ylähirren kautta sisään. Hieman paitsiolta haiskahtaneessa osumassa oli historian havinaa. Ipalandian tietojen mukaan huomenna syntymäpäiväänsä viettävä Bumba kirjasi osumallaan itsensä seuran historian lehdille kaikkien aikojen nuorimpana maalintekijänä edustusjoukkueen sarjaottelussa. Tarkistetaan vielä historiankirjoista, mutta kaikella todennäköisyydellä Ilveksen historian nuorin maalintekijä on tästä päivästä lähtien Gullit Zolameso 15 vuoden ja 364 päivän iässä syntyneellä osumalla. Ei hassumpi synttärilahja Bumballe – onneksi olkoon!

Ensimmäisellä puoliajalla ei lisäosumia nähty lukuisista paikoista huolimatta. Helpottavaa 2-0 maalia saatiin odottaa 57. peliminuutille asti, kun Michal Slawuta torjui Jussi Kotilahden laukauksen eteensä ja Henri Scheweleff iski paluupallon verkon perukoille.

3-0 syntyi komean kuvion päätteeksi. Zolameso sitoi kaksi porilaispuolustajaa  itseensä vasemmalla laidalla ja pudotti pallon taaksepäin Topi Mattilalle. Mattilan tarkka keskitys löysi Sipiläisen, joka vapautti yhdellä kosketuksella Kotilahden tälläämään pallon maalinedustalta  Slawutan taakse. Loppulukemat 4-0 iski Sipiläinen pilkulta.

Koko Ilveksen joukkue pelasi hyvän ottelun. Popovits oli saanut joukkueen ilmeen korjattua viikonlopun jälkeen, eikä tupsukorvilla ollut missään vaiheessa hätää. Kärkimiehet Kotilahti ja Sipiläinen esiintyivät pirteästi ja molemmat olisivat voineet tehdä useammankin maalin. Keskikentän keskustassa Scheweleff teki erinomaisen paluun ja Sassila rouhi totutun korkealla suoritustasolla. Laidoilla nuoret Malinen ja Zolameso pelasivat hienon ottelun. Puolustusta ei juuri koeteltu, mutta topparit Vakkala ja Mäkinen hoitivat MuSa:n vähäiset hyökkäykset moitteettomasti. Laitapakit Kulokorpi ja Mattila puolustivat tarkasti ja tekivät hyvää työtä myös hyökkäyssuuntaan. Maalissa debytantti Hakulinen suoriutui vähistä töistään kunnialla.

Totuuden nimessä täytyy sanoa, ettei MuSa ollut häävi mittari. Puolustus oli jatkuvasti tuuliajolla, eikä hyökkäyspelistä löytynyt ideaa. Piracaia lähetti matkaan muutaman tarkan vapaapotkun, mutta siihenpä brassinkin panos keskiviikkona jäi.

Ilveksen sairastupa alkaa olla lähes tyhjä, ja kauden jatko näyttää hyvältä. Maalipuiden väliin Vallu voi valita Hakulisen tai Mäkelän. Puolustuslinjaan on tarjolla lauantaisen avauskokoonpanon lisäksi pelikiellostaan vapautuva Ville Pajula, Markus Seppä ja Jani Liski. Keskikentän keskustaan löytyy Sassila, Rossi, Hevonkorpi, Kankala, Sarviharju ja Pylkkönen. Laidoilla puolestaan vaihtoehtoja tarjoavat Zolameso, Uimonen, Scheweleff, Malinen, Ruuskanen ja Intala. Kärjessä Sipiläinen-Kotilahti-Jokinen kolmikko hakee Kakkosessa vertaistaan. Kun vielä Sami Mäenpää ja Ilari Ruuth saadaan kuntoon, on sairastuvalla ainoastaan Tammelan nurmi, joka ei vieläkään ole toipunut talven koettelemuksista. Kunhan 80-vuotiaskin saadaan täyteen iskuun, voidaan Ilvekseltä odottaa jatkossa viihdyttävää jalkapalloa.

Vallun haasteena on nyt loukkaantumisten hellitettyä hioa joukkue sellaiseen iskuun, että myös kärkipään joukkueet kaatuvat. Tätä päästään yrittämään jo sunnuntaina, kun kissapedot matkustavat kautensa hienosti aloittaneen JäPS:n vieraaksi Järvenpäähän.

Gullit Zolameso laukoi itsensä Ilves-historian lehdille. Kuva: Petteri Lehtonen

Ottelun pelaaja: Gullit Zolameso. Ilves oli tasaisen hyvä, joten valinta olisi voinut kohdistua moneen muuhunkin pelaajaan. Varsinkin vahvasti esiintynyt ja tolppia kolistellut Tommi Malinen olisi tehnyt mieli palkita, kun palkinto maalin muodossa jäi huonon onnen myötä toisen polven Ilvekseltä saamatta. Gullit Zolameso kuitenkin pelasi myös hienon ottelun, ja historiaan jäävän maalin myötä ottelun pelaajan titteli menee Bumballe. (Voit ilmaista oman mielipiteesi ottelun pelaajasta alla olevassa äänestyksessä.)

Tilastot

Maalit

’18 1-0 Gullit Zolameso
’57 2-0 Henri Scheweleff
’62 3-0 Jussi Kotilahti
’76 4-0 Miki Sipiläinen (rp)

Ilves
Roope Hakulinen
Topi Mattila
Olli Vakkala
Vili-Atte Mäkinen
Jan Kulokorpi
Gullit Zolameso (’74 Jaakko Ruuskanen)
Eetu Sassila
Tommi Malinen (’65 Janne Rossi)
Henri Scheweleff (’79 Verneri Uimonen)
Jussi Kotilahti
Miki Sipiläinen  

Muut vaihtopelaajat
Jussi Mäkelä
Kalle Kankala
Matti Jokinen
Markus Seppä

MuSa
Michal Slawuta
Aki Jylli
Jussi Välilä
Teemu Pelttari (’62 Juha Vallin)
Piracaia
Eero Salminen (’66 Esa Kauppi)
Tuomas Savinainen
Topi Mattila
Juraij Hrudik
Albert Kuqi
Jani Heinonen

Muut vaihtopelaajat
Topi Furuholm
Kai Sillanpää
Niko Vainionpää
Lauri Koskela

Yleisöä: 501

Ottelun tilastot Palloliiton sivuilla

Ilveksen otteluraportti

Äänestä ottelun Ilves-pelaajaa

Kategoria(t): jalkapallo, kakkonen, raportti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s