Inter vastassa mestaruustaistelun kohtalonkamppailussa

ilves-jnter-ennakko

Sunnuntaina Tammelassa pelataan Ilveksen mestaruushaaveiden kannalta äärimmäisen tärkeä ottelu, jossa vastaan asettuu sarjakärki Turun Inter. Nyt jos koskaan panokset ovat katossa, ja joukkue tarvitsee täyden Tammelan tuen taakseen.

Sarjakärjessä vielä ennen runkosarjan viimeistä kierrosta ollut Ilves on kärsinyt kaksi kirvelevää tappiota viimeisissä kotipeleissään Interiä ja Honkaa vastaan. Kun mestaruustaistelussa mukana olevat Inter ja KuPS ovat napsineet pelkkiä voittoja omista otteluistaan, on keltapaitojen mestaruusunelma katkolla jo tässä vaiheessa. Inter on sarjataulukossa viisi pistettä edellä, ja tappio sunnuntaina tietäisi käytännössä mestaruushaaveiden kuoppaamista, sillä ero venyisi jo kahdeksaan pisteeseen.

Voitolla Ilves olisi edelleen vahvasti mukana mestaruustaistossa, sillä ero turkulaisiin kaventuisi kahteen pisteeseen. Tähän on täydet mahdollisuudet, sillä Ilveksen saldo Interiä vastaan on hyvä, ja muutama viikko sitten Tammelassa pelattu ottelukin olisi voinut kääntyä myös keltapaidoille.

Ilves edellä keskinäisissä otteluissa

Ilves ja Inter ovat kohdanneet vasta kuudella kaudella. Ensimmäiset keskinäiset liigaottelut pelattiin kaudella 1996, jolloin keltapaidat voittivat molemmat ottelut.

Seuraavat keskinäiset liigaottelut pelattiin vasta kaudella 2015. Kaikkiaan Ilveksen saldona keskinäisistä liigaotteluista on kahdeksan voittoa, neljä tasapeliä ja viisi tappiota. Tupsukorvat ovat siis olleet vahvempia historiallisessa katsannossa. Tammelasta Inter on poistunut voittajana kaksi kertaa.

Inter on löytänyt huippuvireen oikeaan aikaan

Inter on ollut heinäkuun alkupuolelta lähtien erittäin kovassa vireessä. Viimeisestä yhdeksästä liigaottelusta joukkue on voittanut peräti kahdeksan. Ainoa tappio tuli vieraissa sarjakakkosena majailevalle KuPS:lle. Interin salaisuus on ollut tehokas hyökkäyspeli, sillä se on 41 tehdyllä maalilla sarjan tehokkain joukkue. Myös puolustus on kauden vanhetessa tiivistynyt alkukautta pitävämmäksi.

Furuholm on kovassa syysvireessä. Kuva: Wikimedia Commons / Peltimikko

Tulosten takana Inter ei ole kuitenkaan ollut ihan niin vakuuttava kuin viime kuukausien pistesaldo osoittaa. Joukkue on saanut päälle vastaavan flow-tilan kuin Ilveksellä oli alkukaudesta, ja tasaisetkin kamppailut ovat kääntyneet turkulaisten voitoksi. Tämä lento pitää kyetä katkaisemaan sunnuntaina Tammelassa, ja siihen on täydet edellytykset. Interillä on haavoittuvuuksia, joista saatiin tilanteita aikaan myös muutaman viikon takaisessa edellisessä kohtaamisessa.

Interin vahvin osa-alue on edelleen hyökkäys, jota pyörittävät maalipörssin kärkinimi Filip Valencic, sekä pitkän linjan interiläiset Timo Furuholm ja Mika Ojala. Turkulaisten hyökkäyspään pelaajat muodostavat monipuolisen uhkan, jonka kanssa on taas sunnuntaina oltava tarkkana. Viime ottelussa Interin hyökkäys onnistuttiin nollaamaan melko hyvin, mutta Furuholm pääsi kuin pääsikin ronkkimaan vapaapotkun jälkitilanteesta ratkaisevan osuman.

Ilveksellä ongelmia etenkin kotiotteluissa

Ilves on ollut jonkinlaisessa suvantovaiheessa ainakin elokuun alusta alkaen. Erityisesti kotipeleissä voittaminen on ollut vaikeaa, sillä viidestä viimeisestä kotiottelusta on irronnut ainoastaan yksi voitto. Tammela ei ole ollut keskikesän jälkeen aikaisempien kausien tapainen linnake.

Felipe Aspegren on ollut tälläkin kaudella Ipan luotettavimpia pelaajia. Kuva: Ilves

Suurin ongelma on koko kauden ajan ollut maalinteko. Osumia on syntynyt huomattavasti muita kärkijoukkueita nihkeämmin: keltapaidat ovat osuneet 29 kertaa, kun taas Inter on tehnyt 41 ja KuPS 40 maalia. Alkukaudesta täyttä terästä ollut puolustuskin on hieman rakoillut, vaikka tupsukorvat ovat edelleen päästäneet sarjan vähiten maaleja.

Peliesitykset ovat sinänsä olleet tyydyttäviä. Hävityt ottelut ovat olleet tiukkoja, ja ne olisivat voineet kääntyä myös Ilvekselle. Poikkeuksen muodostaa viimeviikkoinen Honka-tappio, jossa Ilves oli selvästi heikompi, eikä ansainnut pistettäkään. Homma on kuitenkin pienestä kiinni, ja onnistuminen sunnuntaina voi taas tuoda hieman rakoilleen itseluottamuksen takaisin.

Päävalmentaja Jarkko Wiss on muokannut viime otteluihin Ilveksen pelisysteemiä siten, että puolustukseen on ryhmitytty kolmella topparilla. Jossain määrin tällä on saavutettu toivottua vaikutusta, mutta varsinkaan Honkaa vastaan ryhmitys ei toiminut riittävän hyvin. Nähtäväksi jää, palataanko sunnuntaina tutumpaan neljän pelaajan alakertaan, vai jatketaanko viime pelien malliin.

Emile Paul Tendengin ja mahdollisesti Naatan Skytän poissaolot rajoittavat hieman Wissin vaihtoehtoja hyökkäyspäässä, mutta pääosin joukkueen loukkantumistilanne on hyvä. Jos ja kun muutosta haetaan, ovat viime peleissä penkiltä aloittaneista vahvimmin avaukseen tarjolla Ilari Mettälä, Matias Ojala ja Eero Tamminen.

Tukea tarvitaan totuuden hetkellä

Sunnuntaina on siis totuuden hetki mestaruuskamppailun suhteen. Häviöllä ollaan ulkona mestaruustaistosta, ja tasapelilläkin melko varmasti. Kolme pistettä siis tarvitaan plakkariin.

Tämä on positiivinen haaste. On mahtavaa, että Ilves pelaa tässä vaiheessa kautta mestaruudesta. Muut kärkijoukkueet operoivat huomattavasti suuremmilla pelaajabudjeteilla, joten kausi on jo nyt ollut loistava. Nyt tarvitaan hienosti koko kauden mukana olleen kotiyleisön tukea, jotta joukkue saa tarvittavan lisäpotkun elintärkeässä kamppailussa kohti meidän kaikkien suurta unelmaa. Helppoa pisteiden raapiminen ei tule olemaan, mutta niin asian pitää mestaruuskamppailussa ollakin.

Säätiedotus lupailee sunnuntaille kirpeää, mutta selkeää keliä. Omasta mielestämme tämä on kauden hienointa aikaa, kun Tammelan iltavaloissa pelataan hengitys höyryten isoista asioista. Kaivetaan siis pitkät kalsarit kaapista, täytetään Tammelan lauteet, ja näytetään Ilves-yhteisön voima koko komeudessaan kannustamalla keltapaidat elintärkeään voittoon. Joukkue on jo tähänastisilla esityksillään ansainnut kaiken mahdollisen tuen. Nähdään sunnuntaina Tammelassa!

Ilveksen ennakko
Interin ennakko (tulossa)

Ilves – FC Inter su 22.9. klo 18.30 Tammelassa

Kategoria(t): ennakko, jalkapallo, veikkausliiga Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti