Vastustajat syynissä: Kakkosen B-lohkon kausiennakko ja virallinen tulosveikkaus

Kakkosen kausi alkaa B-lohkossa pelaavan Ilveksen osalta 1.5. Kauden kynnyksellä Ipalandia käy lyhyesti läpi mielenkiintoisen lohkon muut joukkueet ja arvioi niiden menestymismahdollisuuksia. Jokaisesta joukkueesta nostetaan myös esiin mielenkiintoisin pelaaja, joka ei välttämättä aina ole se kaikkein paras. Joukkueita arvioidaan tarkemmin tulevissa otteluennakoissa.

Lopussa esitetään Ipalandian näkemys siitä, miltä sarjataulukko tulee näyttämään viimeisen kierroksen jälkeen. Kommenttiosiossa voit esittää oman veikkauksesi. Oikein veikanneille on tässä vaiheessa tarjolla ainoastaan syvää kunnioitusta ja jalkapallotietäjän maine. Tätä voidaan harkita uudelleen, jos veikkaajia kertyy paljon.

LOHKO B

Bollklubben -46, Raasepori
Kenties paremmin legendaarisesta käsipallojoukkueestaan tunnettu karjaalaisseura nousi Kakkoseen viime kaudeksi ja sijoittui B-lohkossa kahdeksanneksi.  Tälle kaudelle joukkue on vahvistunut selvästi ja laittoikin liigasta pudonneen FC Lahden ahtaalle Suomen Cupin 6. kierroksen ottelussa maaliskuussa. BK-46 tulee parantamaan sijoitustaan reilusti viime kaudesta. BK-46 on tällä hetkellä alueensa ykkösseura, sillä se pelaa ainoana Kakkosessa.

Seuraa häntä: Mathias Astrada. Viime kaudella HIFK:ssa pelannut 25-vuotias argentiinalainen on herättänyt kiinnostusta ylempänäkin. Astrada on taidoiltaan jopa liigatasoa, mutta pään kanssa on ollut ongelmia.

Viime kaudella: Ilves-BK-46 4-1, BK-46-Ilves 0-3

FC Jazz juniorit, Pori
Toinen lohkon porilaisjoukkueista lähtee kauteen uuden päävalmentaja Risto Virtasen luotsaamana. Viime kaudella Jazzin sijoitus oli kymmenes, mutta joukkue on vahvistunut. Joukkueessa on nyt hyvä sekoitus nuoruutta ja vanhojen liigajyrien tuomaa kokemusta. Harjoitusottelut ovat sujuneet hieman ailahtelevasti, mutta Jazzilta on lupa odottaa parempaa sijoitusta tällä kaudella. Paikallisottelut MuSan kanssa tuovat Jazzin kauteen oman mielenkiintoisen lisänsä.

Seuraa häntä: Mamadou Konate. Kesken viime kauden seuraan tullut vasta 26-vuotias norsunluurannikkolainen on takonut maaleja liigassa ja käynyt näytillä Italian Serie B:ssä asti. Konate tuli Suomeen AC Oulun liigajoukkueeseen vuonna 2007.

Viime kaudella: Ilves-Jazz 3-1, Jazz-Ilves 3-3

Idrottsföreningen Kraft, Närpiö
Tomaattipitäjän ylpeys nousi takaisin kakkoseen täksi kaudeksi yhden kauden mittaiseksi jääneen kolmosen-visiitin jälkeen. Peter Sundlinin luotsaama Kraft on jossain määrin arvoitus. Harjoituskaudella joukkue vei niin Jazzia kuin MuSa:akin, mutta C-lohkon vaasalaisjoukkueilta tuli kylmää kyytiä. Kraft on putoajakandidaatti, vaikka harjoitusotteluiden ajoittain erinomaiset otteet hieman arveluttavatkin.

Seuraa häntä: Vladan Zlatkovic. Zlatkovic iski viime kaudella kolmosessa viisi maalia. Erikoiseksi tämän tekee se, että mies pelaa maalivahtina.

IF Kamraterna, Åbo
Perinteinen Turun ruotsinkielisten joukkue sijoittui viime kaudella seitsemänneksi. Kevään harjoitusotteluissa jälki on ollut vakuuttavaa. Poikkeuksen tekee maaliskuinen Tampereen-visiitti, jonka yhteydessä Ilves pöllytti IFK:ta peräti 7-2. Liigajoukkue TPS:n yhteistyöseurana toimivan IFK:n joukkue koostuu Turun tasokkaan juniorimyllyn läpikäyneistä tasaisen laadukkaista pelaajista. Sijoitus löytynee tälläkin kaudella keskikastista.

Seuraa häntä: Thomas Hradecky. Thomas on Tanskassa pelaavan maajoukkuemaalivahti Lukas Hradeckyn veli. Alle 19-vuotiaiden maajoukkuemies kuuluu TPS:n organisaatioon ja hakee peliaikaa miesten sarjoissa yhteistyöseurasta. Erittäin lupaava pelaaja.

Viime kaudella: ÅIFK-Ilves 2-3, Ilves-ÅIFK 3-2

Järvenpään Palloseura
Nousija kolmosesta. JäPS on tuhannella jäsenellään yksi Suomen suurimmista jalkapalloilun erikoisseuroista ja sillä on muuan muassa oma jalkapallohalli. Tässä valossa on hieman yllättävää, että seuran edustusjoukkue on pelannut lähinnä kolmosta. Edellinen visiitti kakkoseen oli vuonna 2001 ja jäi kauden mittaiseksi. Sitä edellinen kausi kakkosessa oli vuonna 1978 ja tuokin visiitti jäi ranskalaiseksi. Joukkue on kirjoittamaton lehti, jota olisi helppo veikata putoajien joukkoon. Harjoituspelien tulokset kuitenkin näyttävät niin hyviltä, että alempi keskikasti kutsuu järvenpääläisiä.

Seuraa häntä: Jani Myllyniemi. Vuonna 1973 syntynyt Myllyniemi oli silloisen seuransa Ponnistuksen maalikuningas Kakkosessa jo 20 vuotta sitten kaudella 1991. Myöhemmin liigaa niin Ponnistuksessa kuin Atlantiksessakin pelannut Myllyniemi vaikuttaa olevan ikinuori, sillä kevään harjoitusotteluissa on syntynyt kunnioitettavat tehot. Myllyniemi osallistuu myös joukkueen valmennukseen.

Lohjan Pallo
Viime kaudella kuudenneksi tulleet lohjalaiset aloittivat joukkueen kokoamisen melko myöhään. Alkukauden harjoituspelit menivät penkin alle, mutta tulokset ovat parantuneet kauden lähestyessä. Suuri vaihtuvuus ei kuitenkaan voi olla vaikuttamatta LoPa:n otteisiin. Kun viime kaudella ajoittain vuotanutta puolustusta ei ole saatu täysin tilkittyä, joukkue löytynee kauden loputtua sarjan tyvipäästä.

Seuraa häntä: Joonas Siikala. FC Lahdessa kolme kautta liigaa pelannut hyökkääjä liittyi seuraan kauden kynnyksellä ja häneltä odotetaan vahvaa panosta B-lohkon vääntöihin.

Viime kaudella: Ilves-LoPa 5-1, LoPa-Ilves 1-3

Musan Salama, Pori
MuSa aloittaa toisen kautensa Kakkosessa haettuaan välillä vauhtia sarjatasoa alempaa. Viime kaudella porilaiset olivat B-lohkossa yhdeksänsiä, ja varsinkin maalinteko tökki välillä pahasti. Tolppien väliin saatiin kova vahvistus, kun Hakassa ja FC Lahdessa pelannut Michal Slawuta liittyi joukkueeseen. Kevään harjoitusotteluissa otteet ovat ailahdelleet laidasta laitaan. Salaman paikka lienee tälläkin kaudella sarjan alemmassa puoliskossa.

Seuraa häntä: Piracaia. 40-vuotias Marcelo Gonçalves de Oliveira on yksi kaikkien aikojen parhaista Suomessa pelanneista ulkomaalaisista. Hän aloitti Suomen-uransa Porissa Jazzin paidassa 1992. Matkalle on mahtunut muiden Suomen liigaseurojen lisäksi joukkueita Ruotsista (AIK), Algeriasta ja Tunisiasta. Vuonna 2008 Poriin palanneen brassin pehmeä pallokosketus hivelee edelleen silmää.

Viime kaudella: MuSa-Ilves 1-2, Ilves-MuSa 4-0

Pallo-Iirot, Rauma
Raumalaiset sijoittuivat viime kaudella neljänneksi. Iirot menettivät Antti Koskisen MYPA:an, mutta vastaavasti maalinsuulle saatiin todellinen vahvistus, kun 129 liigaottelun Jani Tuomala siirtyi Tepsistä raumalaisten tolppien väliin. Joukkueessa pelaa nyt neljä entistä liigapelaajaa. Iirot on vähintään yhtä kovassa iskussa kuin viime vuonnakin. Tästä osoituksena joukkue lähetti Ilveksen Cupista laulukuoroon Tampereella maaliskuussa käydyssä tasaisessa kamppailussa. Iirot on varmasti mukana kärkikahinoissa.

Seuraa häntä: Iiro Aalto. Yksi Rauman kaikkien aikojen parhaista kasvateista, joka palasi viime kaudeksi kotiin Hakassa, HJK:ssa ja TPS:ssa vietetyn vuosikymmenen jälkeen. Pelasi viime kauden lopun ykkösen PoPassa lainalla. Edelleen liigatason mies.

Viime kaudella: P-Iirot-Ilves 0-2, Ilves-P-Iirot 0-3

Salon Palloilijat
Salolaiset taistelivat viime kaudella kalkkiviivoille asti B-lohkon voitosta. Molemmat keskinäiset ottelut menivät puhtaasti SalPan nimiin. Täksi kaudeksi joukkue on vahvistunut entisestään. Kokoonpanosta löytyy kahdeksan entistä liigapelaajaa, joista yksikään ei ole iällä pilattu. Loukkaantumiset – joiden joukossa viime kauden Ilveskapteeni Poukan polvivamma -sotkivat joukkueen kevätkautta, mutta SalPa on edelleen yksi lohkon ehdottomista voittajasuosikeista.

Seuraa häntä: Santeri Aaltonen. Nuorten maajoukkuemaalivahti, joka on jo käynyt Blackburnin ja Dortmundin testileireillä. Siirrosta TPS:aan huhutaan jatkuvasti, joten tätä suurlupausta ei pitkään pääse Kakkosessa katsomaan.

Viime kaudella: SalPa-Ilves 2-0, Ilves-SalPa 0-2

Tampereen Pallo-Veikot
TPV ei Ilves-leirissä juuri esittelyjä kaipaa. Kaupungin toinen suuri tippui Ykkösestä, joten seurat ovat viimein samassa sarjassa. Tätä on odotettu. Harjoituskauden tulokset ovat ailahdelleet, mutta Ykkösessä hankittu rutiini nousee esiin kauden alkaessa. TPV taistelee sarjan kärkipaikoista. Paikallisottelut tulevat olemaan kesän kohokohtia niin kentällä kuin katsomossakin.

Seuraa häntä: Matias Sallila. Saatta olla joillekin yllättävä valinta. 18-vuotias puolustaja on ollut pitkään mukana nuorten maajoukkuekuvioissa ja sai hyvin vastuuta viime kaudella sarjatasoa ylempänä. Nyt hänellä on mahdollisuus ottaa entistä vahvempi rooli ja kasvaa vastuun mukana.

Tampereen-Viipurin Ilves-Kissat, Tampere
Naapuriseura Ilves-Kissat nousi ilahduttavasti kolmosesta tuomaan lisää tamperelaisväriä B-lohkoon. Ylivoimaisen nousun saavuttanut runko on pysynyt kasassa, ja mukaan on liittynyt pari hyvää kakkosen tason vahvistusta. Valmennustiimistä löytyy Ilveksen vuonna 1983 Suomen mestariksi luotsannut Jussi Ristimäki. Kevään harjoitusottelut alkoivat heikosti, mutta Kissat on petrannut lumien sulaessa. Ristimäen maaginen kosketuskaan ei kuitenkaan riitä, vaan näyttää pahasti siltä, että Kissojen visiitti jää tällä erää yhden kauden mittaiseksi. Toivottavaa tietysti on, että Kissat osoittavat tämän ennustuksen vääräksi.

Seuraa häntä: Jani Nyblom. Nyblom iski 20 Kissojen viime kauden kovasta 87 maalin kokonaissaldosta. Nyt mitataan miehen taso astetta kovempien puolustusten puristuksessa.

Tikkurilan Palloseura, Vantaa
Yksi Suomen suurimmista jalkapalloilun erikoisseuroista tekee täksi kaudeksi paluun Kakkoseen, jossa se pelasi viimeksi kaudella 2004. Kyseessä oli toinen nousu putkeen, sillä vielä kaudella 2009 TiPS rämpi nelosessa. Seura kolkutteli jopa liigan portteja kaudella 1996, jolloin se sijoittui Ykkösessä neljänneksi. Nousijan tasoa on vaikea arvioida, mutta pääkaupunkiseudulta tunnetusti löytyy paljon hyviä pelaajia, ja TiPS:n harjoituspelit ovat sujuneet voittoisissa merkeissä. Cupissa noutaja tuli FC Lahden muodossa maaliskuussa pelatulla 5. kierroksella. Veikataan alempaan keskikastiin.

Seuraa häntä: Petri Haapimaa. Haapimaa pelasi liigaa edesmenneessä FinnPa:ssa kausilla 1994-95. Tämän jälkeen ulottuva toppari kellotti reilusti yli 200 Ykkösen peliä eri seuroissa. TiPS:in takalinjoilta ei siis rutiinia puutu.

Turun Toverit
Perinteinen turkulainen työväenseura nousi täksi kaudeksi Kakkoseen pitkän kolmosdivisioonaputken jälkeen. Kovin vahvistus saatiin penkin päähän, kun seura kaappasi valmentajakseen liigakentiltä tutun legendaarisen Hannu Tourun. Kokeneen Tourun aikaisempien seurojen listalta löytyvät mm. FF Jaro, MP, VPS ja Kotkan TP. Touru oli TuTo:n peräsimessä jo uransa alkupuolella kausilla 1986-88. TuTo nappasi keväällä pronssia TUL:n mestaruuskilpailussa ja voitti muiden muassa toiseksi sijoittuneen TPV:n. Joukkue on jossain määrin arvoitus, mutta taulukon tyvipäätä ylemmäs sitä on vaikea ennakkokaavailuissa sijoittaa.

Seuraa häntä: Stanley Ukwuoma. 21-vuotias nigerialainen siirtyi SalPasta, jossa hän oli viime kaudella toiseksi paras maalintekijä kymmenellä osumallaan. Häneltä odotetaan voimakkaasti uudistuneen joukkueen hyökkäyspäässä paljon tehoja. Valmentaja Touru on tosin peluuttanut Ukwuomaa harjoituspeleissä laitalinkin tontilla.

Kommentti

Tätä juttua varten tehty pieni tutkimustyö lisäsi sarjan arvostusta omalla kohdallani entisestään. Kakkonen on upea sarja, jossa majailevat monet hienoimmista suomalaisista jalkapalloseuroista. Sarjasta löytyy paljon entisiä pääsarjapelaajia, joista osa on kuulunut liigan kirkkaimpien tähtien joukkoon. Toisaalta mukana on nuoria huippulupauksia, joiden voi odottaa siirtyvän ulkomaille lähivuosina. Yhteistyökuvioiden kautta kentillä nähtäneen myös liigassa kautensa aloittavia pelaajia hakemassa pelituntumaa.

B-lohko ei voisi olla juuri mielenkiintoisempi. Mukana on pelkästään perinteisiä jalkapalloseuroja, joista suurin osa tekee vahvaa juniorityötä. Ilveksen, TPV:n, TiPS:n ja JäPS:n myötä yhteen iskevät neljä Suomen suurimpiin kuuluvaa jalkapallosseuraa. Oman mausteensa tuovat paikallisottelut, joita nähdään Tampereella, Turussa ja Porissa. Lisäksi mukana on lähes paikallisasetelma Turku-Salo sekä aina jännitteinen Pori-Rauma akseli. Ruotsinkielisiä seuroja on mukana kolme, mikä tuo sarjaan oman värinsä. Kakkonen on todellinen jalkapallokulttuurisarja.

Veikkaus lopputilanteesta

Ennustaminen ei ole helppo tehtävä, mutta alla pitkällisen pohdinnan tuloksena Ipalandian virallinen veikkaus Kakkosen B-lohkon lopputilanteesta. Lätkäisehän oma arviosi kommenttiosioon.

  1. Ilves
  2. SalPa
  3. Pallo-Iirot
  4. TPV
  5. BK-46
  6. FC Jazz
  7. ÅIFK
  8. MuSa
  9. TiPS
  10. JäPS
  11. TuTo
  12. LoPa
  13. Ilves-Kissat
  14. Kraft
Kategoria(t): jalkapallo, kakkonen, kausiennakko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta artikkeliin: Vastustajat syynissä: Kakkosen B-lohkon kausiennakko ja virallinen tulosveikkaus

  1. Mikko sanoo:

    1. Pallo-Iirot
    2. SalPa
    3. Ilves
    4. BK-46
    5. FC Jazz
    6. ÅIFK
    7. JäPS
    8. TPV
    9. TuTo
    10. Ilves-Kissat
    11. MuSa
    12. Kraft
    13. LoPa
    14. TiPS

  2. Löffe sanoo:

    1. BK-46<3
    2. Ilves
    3. ÅIFK
    4. Pallo-Iirot
    5. FC Jazz
    6. Salpa
    7. Ilves-Kissat
    8. TPV
    9. Tips
    10.Jäps
    11. Lopa
    12. Kraft
    13.Musa
    14. Tuto

  3. vilkku sanoo:

    Ei tuota TuTon mäkilää ainakaan pelaajaluettolasta löydy:
    http://www.tuto.fi/jalkapallo/

  4. Matti sanoo:

    1. Ilves
    2. SalPa
    3. Pallo-Iirot
    4. TPV
    5. FC Jazz
    6. ÅIFK
    7. MuSa
    8. BK-46
    9. TuTo
    10. Lopa
    11. Ilves-Kissat
    12. Kraft
    13. JäPS
    14. TiPS

  5. Jakke sanoo:

    Moi! Jakke sanoo:

    1. Ilves
    2. P-Iirot
    3. BK-46
    4. TPV
    5. SalPa
    6. MuSa
    7. ÅIFK
    8. FC Jazz
    9. Kraft
    10. TiPS
    11. JäPS
    12. Ilves-Kissat
    13. TuTo
    14. LoPa

  6. JP sanoo:

    1. Ilves
    2. P-Iirot
    3. SalPa
    4. Jazz
    5. BK-46
    6. TPV
    7. ÅIFK
    8. MuSa
    9. Kraft
    10. TiPS
    11. JäPS
    12. LoPa
    13. Ilves-Kissat
    14. TuTo

  7. Sirééni sanoo:

    1. ÅIFK
    2. Ilves
    3. Jazz
    4. LoPa
    5. P-Iirot
    6. JäPS
    7. BK -46
    8. MuSa
    9. SalPa
    10. Ilves-Kissat
    11. TuTo
    12. TiPS
    13. Kraft
    14. TPV

Jätä kommentti