Ilveksen jääkiekkokausi käyntiin perjantaina paikallisottelulla

Ilveksen 80-vuotisjuhlakausi käynnistyy jääkiekon osalta perjantaina Tapparan isännöimällä paikallisottelulla. Alkavaan kauteen ei ole ladattu suuria menestysodotuksia, vaan tarkoituksena on viime kauden tapaan luoda pitkäjänteisesti pohjaa tulevalle menestykselle. Nimekkäät paluumuuttajat ja läpimurtoa hakevat nuoret tekevät kuitenkin joukkueesta erittäin mielenkiintoisen.

Joukkue

Pelaajaliikenne oli Ilveksen osalta kesällä maltillista, mutta piti sisällään myös yllätyksiä. Pasi Määttäsen lopetettua ja Marko Anttilan siirryttyä Turkuun vahvistuksia odotettiin lähinnä hyökkäyspäähän, mutta sen sijaan saatiin kaksi puolustajaa ja maalivahti. Veräjänvartija Vesa Toskala ja puolustajat Martti Järventie ja Ville Koistinen ovat erittäin kovia hankintoja ja omina kasvatteina erityisen tervetulleita Ilves-paitaan. Herrojen palkkaaminen nostatti kuitenkin myös kulmakarvoja, sillä hyökkäyspää jäi tämän myötä ilman vahvistuksia.

Miika Wiikman haastaa Vesa Toskalan ykkösmaalivahdin paikasta. Kuva: Aleksi Stenberg

Ilveksen maalivahtitilanne on erittäin hyvä. Ykkösenä kauteen lähtee hienon uran taalajäillä tehnyt Vesa Toskala. Harjoitusottelut ovat osoittaneet Veskun olevan edelleen huipputasolla lähes kokonaan väliin jääneestä viime kaudesta huolimatta. Kovana haastajana toimii Miika Wiikman, joka laittaa Toskalan tiukille kilpailussa ykkösmaalivahdin paikasta ja takaa sen, ettei Ipan maalivahtipelin taso laske vaikka Vesku kärsisi loukkaantumisista. Toskalan yllättävä hankinta jättää lahjakkaan Sami Aittokallion vähälle peliajalle. Sama pätee Ville Kolppaseen. Molemmat tarvitsevat vastuuta, joten toinen aloittanee LeKin riveissä ja toiselle haettaneen peliaikaa muualta.

Kissapetojen puolustuspää kuuluu Koistisen ja Järventien hankintojen jälkeen jopa liigan eliittiin. Näiden johtavien puolustajien lisäksi Ilvekseltä löytyy ainakin kuusi liigatasoista pakkia. Nuoret Niko Peltola ja Jyrki Jokipakka ovat mielenkiintoisia nimiä, joiden voidaan odottaa kehittyvän entisestään vanhempien mestareiden opissa. Kuuden pelaavan puolustajan joukkoon ovat lisäksi tyrkyllä Arto Tukio, Ryan Glenn, Nils Bäckström ja Teemu Kesä.

Hyökkäyspäähän odotettu sentteri jäi siis hankkimatta. Tämän myötä nuoret Matias Myttynen ja Henri Tuominen saavat upean näyttöpaikan kakkos- ja kolmosketjujen keskellä. Ykkössentterinä jatkanee Mark Lee. Nelosketjun keskelle ovat vahvimmin tarjolla Kai Kantola ja Jaakko Pellinen.

Ilves odottaa Edmontonin päätöstä Toni Rajalan paluun suhteen. Kuva: Aleksi Stenberg

Myös laituriosastolla odotetaan nuorilta tasonnostoa. Joonas Rask loukkaantui harmittavasti kauden alla, mutta nousee toivottavasti tervehdyttyään nopeasti tasolleen. Raskin loukkaantumisen myötä katseet kääntyvät nuorten osalta kenties selkeimmin Matias Sointuun ja Michael Keräseen. Ykkösketjun laidat miehittävät kuitenkin Masi Marjamäki ja Jesse Niinimäki. Ville Korhonen tulee olemaan tärkeässä roolissa kakkoskentän laiturina. Oma lukunsa on Edmonton Oilersin omistama Parkanon poika Toni Rajala, joka on parhaillaan rapakon takana testattavana. Mikäli Rajala palaa Ipaan, löytyy paikka kakkosketjusta.

 

Tappara-ottelussa kokoonpano lienee poikkeuksellinen, mutta sen jälkeen hyökkäysketjut voisivat ennen Rajalan (mahdollista) ja Raskin paluuta näyttää tältä:

Marjamäki – Lee – Niinimäki
Korhonen – Myttynen – Sointu
Kantola – Tuominen – Keränen
Kokkonen – Pellinen – Huhtala

Puolustuksessa nähtäneen paljon kierrätystä, mutta yksi mahdollinen kolmen parin koostumus voisi olla tämä:

Koistinen – Tukio
Järventie – Jokipakka
Glenn – Peltola

Tuleva kausi

Ennakkoarvioissa Ilvestä ei juurikaan arvosteta; tupsukorvia veikataan yleisesti sijoille 8-12. Seurajohto ei ole asettanut tälle kaudelle menestystavoitteita, mutta joukkueen itselleen asettama tulostavoite on huhujen mukaan kova. Viime kauden yllättäjiin lukeutuneella Ilveksellä onkin ilman muuta mahdollisuudet yllättää asiantuntijat myös 80-vuotisjuhlakaudellaan. Joukkue pysyi hyvin kasassa ja on harjoitellut koko kesän erittäin kovaa. Joukkueen puolustus- ja maalivahtiosasto on vahvistunut selkeästi. Hyökkäyspään osalta paljon riippuu nuorten kehittymisestä. Mikäli erityisesti Myttynen ja Tuominen pystyvät nostamaan tasoaan haasteiden mukana, voivat kissapedot loksauttaa monta leukaa auki. Nuorille senttereille on vaikea kuvitella parempaa valmentajaa kuin hyökkäyksen peluutuksesta vastaava Raipe Helminen. Neuvojen tasosta heidän menestyksensä ei siis ainakaan jää kiinni. Kokeneemmista pelaajista huipputaitavan Niinimäen harteille lankeaa kova taakka, ja koko ykkösketju kantaa suuren vastuun maalien tekemisestä.

Jyrki Jokipakka kuuluu Ilveksen strategian kannalta tärkeisiin kasvatteihin. Kuva: Aleksi Stenberg

Laajemmassa kuvassa Ilveksen strategia näyttää erittäin hyvältä. Urheilujohto ja valmennus on vahvasti Ilves-henkisissä käsissä. Tietä huipulle on tarkoitus rakentaa entistä voimakkaammin ilvesläisyyden ja omien kasvattien varaan. SM-liiga on nykyisin voimakkaasti urheiluviihdettä ja pelaajaliikenne on vilkasta, joten strategian toteuttaminen on vaikeampaa kuin vastaavaan toimintatapaan nojaavalla jalkapallopuolella. Urheilujohtaja Seppo Hiitelän linjaama tie on kuitenkin oikea. Kuulumme siihen koulukuntaan, jolle joukkueen ilvesläisyys on tärkeää, vaikka se rakennusvaiheessa tarkoittaisikin päätymistä kauden päätteeksi paria sijaa alemmaksi sarjataulukossa. Toivottavasti Hakametsän yleisökin pystyy näkemään joukkueen osana pidemmän aikavälin strategiaa. Nuorille pelaajille saattaa tulla virheitä, mutta myös niiden myötä mukaan tarttuu tulevina vuosina kullanarvoista kokemusta.

Tappara-ottelun osalta Raskin loukkaantuminen sekä Marjamäen ja Rajalan poissaolot tuottavat päävalmentaja Juha Pajuojalle päänvaivaa. Yhtäältä kauden avausottelu on hyvä paikka heittää nuoret altaan syvään päähän ja katsoa pysyvätkö he pinnalla. Toisaalta henkinen puoli on nuorelle joukkueelle tärkeä, joten koko kauden kannalta on oleellista saada hyvä alku.

Alkukaudesta seurattavia pelaajia

Jesse Niinimäki. Jesse on aina ollut taiteilija. Ennen viime kautta mies kuitenkin harjoitteli kuin huippu-urheilija, ja tulokset olivat sen mukaisia. Toivottavasti selkävaivat eivät ole haitanneet kesäharjoittelua liian pahasti, sillä odotukset Jesseä kohtaan ovat tällä kaudella erittäin kovat.

Koistinen-Järventie.Huipputason paluumuuttajat eivät varmastikaan pelaa pakkiparina. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä miten heidän kiekollinen taitonsa muuttaa Ipan pelaamista. Ylivoimapeliin miehiltä odotetaan kovaa panosta.

Matias Myttynen. Nuori mies saa loistavan tilaisuuden kakkoskentän sentterinä. Hänen onnistumisensa vaikuttaa paljon koko joukkueen menestysmahdollisuuksiin.

Ennakkoarvioita muualla: Aamulehti 1, 2, Urheilulehti, Ilta-Sanomat, Radio 957, Mtv3Jatkoaika 1, 2

Jääkiekko ei tule olemaan Ipalandiassa ottelukohtaisessa seurannassa. Siihen eivät riitä resurssit, eikä sille ole tarvettakaan, sillä media seuraa SM-liigan otteluita tiiviisti. Sen sijaan pyrimme tuottamaan silloin tällöin sellaista sisältöä, jota ei muualta löydy.

Avausottelu osuu harmillisesti päällekkäin jalkapallopuolen nousukamppailun kannalta ratkaisevan Jazz-ottelun kanssa, joten Tapparan rahakirstujen täyttämisen sijasta suuntaamme Tammelaan. Ilveksen ensimmäinen kotiottelu Hakametsässä pelataan kuitenkin jo lauantaina HPK:a vastaan, joten 80-vuotisjuhlakauden avaamista jääkiekon osalta ei tarvitse kauaa odotella.

Kategoria(t): jääkiekko, kausiennakko, liiga Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti