Ilves taipui niukasti karsintojen ensimmäisessä osaottelussa

Ottelun kooste (Styntty Channel)

Ilves hävisi Ykkösen nousukarsintojen ensimmäisen osaottelun SJK:lle niukasti 1-2. Tuloksen myötä SJK otti etulyöntiaseman otteluparissa, mutta kissapedoilla on edelleen kohtuullisen hyvät mahdollisuudet jatkoon.

Ottelu käynnistyi Ilveksen hallinnassa. Tupsukorvilla oli erityisesti ensimmäisen 20 minuutin aikana useita tilanteita, joista olisi voinut syntyä ottelun avausosuma. Tilaisuudet kaatuivat kuitenkin epäonneen ja suoraviivaisuuden puutteeseen. Ottelu tasoittui ensimmäisen puoliajan kuluessa, ja myös SJK sai aikaan muutaman tilanteenpoikasen. Avausosumaa saatiin odotella 44. peliminuutille, kun vieraiden Petter Meyer rankaisi Ilves-puolustuksen karkeasta virheestä. Syötön osumaan tarjoili Daniel Caumo.

Ville Pajula runnoi Ilveksen osuman kulmasta. Kuva: Petteri Lehtonen

Ensimmäisen puoliajan maalit eivät kuitenkaan olleet vielä tässä. Ilves petasi heti vieraiden maalin jälkeisessä hyökkäyksessään vetopaikan Henri Scheweleffille, jonka laukauksen vierasvahti Luis Fernando torjui kulmaksi. Fernando arvioi korkeana maalialueelle kiertäneen kulmapotkun karkeasti väärin, ja Ville Pajula pääsi survomaan pelivälineen verkkoon. Näin puoliajalle lähdettiin 1-1 lukemista.

SJK aloitti toisen jakson vahvasti ja sai toimitettua pallon kertaalleen Ilves-vahti Jussi Mäkelän selän taakse. Meyerin pusku hylättiin kuitenkin paitsiona. Myös Ilves pääsi iskemään muutaman kerran vaarallisesti, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan vastustajan rangaistusalueen sisällä. SJK-leirissä protestoitiin voimakkaasti noin 70 minuutin kohdalla, kun pallo näytti osuvan rangaistusalueen sisällä Ilves-puolustajan käteen. Protestointi osoittautui nauhalta katsottuna aiheelliseksi, sillä kyseessä oli selvä käsivirhe. Nämä menivät tosin tasan, sillä ottelukooste osoittaa myös SJK-pakin pelanneen palloa kädellä omalla rangaistusalueellaan muutamaa minuuttia myöhemmin.

Ottelun ratkaisu nähtiin 81. minuutilla, kun SJK:n meni johtoon Ilveksen omalla maalilla. Epäonnekasta tilannetta edelsi toisen puoliajan aikana väsyneen kotijoukkueen epätarkka puolustaminen. Ilvekselle jäi näin yhdeksän minuuttia varsinaista peliaikaa tasoituksen jahtaamiseen. Lisäksi tuomari antoi reilusti lisäaikaa johtuen muun muassa Ilves-kannattajan toikkaroimisesta kentällä ottelun ollessa käynnissä sekä linjamiehen lipun hajoamisesta. Väsyneen Ilveksen takaa-ajo jäi hieman ponnettomaksi, mutta yksi erinomainen tasoituspaikka lisäajalla saatiin luotua. Tästä ei kuitenkaan osuttu, joten SJK vei ensimmäisen osaottelun nimiinsä lukemin 1-2.

Kulokorpi ja kumppanit paiskivat hartiavoimin töitä puolustuspäässä. Kuva: Petteri Lehtonen

Tammelassa nähtiin melko hyvätasoinen ottelu tasaväkisten joukkueiden välillä. Pelitapahtumien perusteella tasapeli olisi ollut ehkä oikeutetumpi tulos, mutta kumpi tahansa olisi voinut myös napata voiton. Nyt sen teki SJK. Kaksi vierasmaalia takaa pohjalaisille melko hyvät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun.

SJK:n keskikenttä oli odotetusti joukkueen paras osa-alue, vaikka Chris Cleaver olikin pudotettu vahvistamaan puolustusta. Tämän kauden ostokset Christian Sund ja Aki Sipilä osoittivat olevansa tälle tasolle kovia pelimiehiä. Vieraiden puolustuskin selvitti Cleaverin johdolla tehtävänsä melko hyvin. Toisessa ottelussa Ipan onkin kyettävä lisäämään painetta SJK:n pakistoa kohtaan. Vieraiden hyökkäyspäässä Petter Meyer teki mitä piti, eli osui kertaalleen. Muilta osin vieraiden hyökkäyspeli ei jättänyt kovinkaan kummoista vaikutelmaa. Maalissa Luis Fernando on hyvä lähitorjuja, mutta hieman hasardialtis. Ilveksen maali syntyi hänen virhearviostaan. Yleisesti ottaen SJK oli odotetun hyvä joukkue, mutta lähes liigatason resursseilla voisi odottaa paljon enemmänkin.

Niemi hallitsi keskikenttää. Kuva: Petteri Lehtonen

Ilveksen keskikentällä Jari Niemi ja Henri Scheweleff ottivat sellaista roolia, kuin kokeneilta tähdiltä kovassa paikassa odotetaankin.  Sama pätee Pajulaan ja Jussi Kotilahteen, jotka tekivät paljon töitä ja pelasivat hyvin. Ilves pärjäsi hyvin keskikentän väännöissä, joskin toisella puoliajalla Niemen väsähtäessä ote lipui vieraille. Kärjessä Miki Sipiläinen ja Matti Jokinen pelasivat sydämellä ja pääsivät hyvin tilanteisiin, mutta joissain kohdissa heiltä olisi kaivannut hieman lisää suoraviivaisuutta. Kalle Kankala ja erityisesti Janne Rossi tulivat väkevästi sisään toisella jaksolla.

Ilveksen puolustus pelasi muuten hyvän ottelun, mutta teki harmillisesti pari ratkaisevaa virhettä. Näistä on turha osoitella ketään sormella. Joukkueena voitetaan ja joukkueena hävitään. Topparipari Sassila-Mäkinen sekä laitapuolustajat Mattila ja Kulokorpi tekivät kovalla asenteella paljon töitä ja taistelivat jokaisen tilanteen loppun asti. Enempää ei kannattajana voi pyytää. Maalilla Jussi Mäkelä kesti paineet hyvin, eikä voinut maaleille mitään. Koko joukkueen taisteluilme ansaitsee kiitoksen.

Maksaneita katsojia Tammelan stadionilla oli 2116, mikä on ihan komea määrä Kakkoseen. Hieman enemmänkin väkeä olisi kuitenkin voinut odottaa ottelun panoksen huomioon ottaen, vaikkei SJK tamperelaisittain kaikkein kiinnostavin vastustaja olisikaan. Ottelun tunnelma oli kuitenkin hyvä, sillä Ilves-kannattajien Itäpääty ja vastakkaisessa päädyssä majaillut muutama bussilastillinen SJK-kannattajia pitivät mukavasti meteliä.

Ensi lauantaina Seinäjoella Ilveksen on siis tehtävä vähintään kaksi maalia mennäkseen jatkoon. Se ei ole kissapedoille mikään mahdoton tehtävä, sillä joukkue on tehnyt vähintään kaksi maalia kahdeksassa 13 pelaamastaan vierasottelusta. Onnistuminen vaatii rohkeampaa hyökkäämistä ja virheetöntä puolustuspelaamista. Toisin sanoen Seinäjoella Ilveksen on pelattava kauden paras ottelunsa. Tämä ei sinänsä muuta mitään, sillä noustakseen joukkueen oli alunperinkin pystyttävä karsinnoissa parhaimpaansa. Selkä seinää vasten on pelattu onnistuneesti jo viimeiset pari kuukautta.

Ilves lähtee siis kohtuullisista lähtöasetelmista hakemaan Seinäjoelta jatkopaikkaa. Kova haaste vaatii myös kannattajien tukea. Seinäjoelle ollaan suunnittelemassa kannattajien matkaa, josta tiedotetaan varmasti lähipäivinä. Kaikki kynnelle kykenevät siis mukaan kannustamaan Ilves jatkoon.

Ykköseen!

Ottelun pelaaja: Jari Niemi. Niemi otti keskikentällä johtoroolin  ja teki paljon töitä niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin. Ensimmäisen jakson kiistaton keskikentän kuningas väsyi toisella puoliajalla, mutta esitys oli kokonaisuudessaan erinomainen. Voit ilmaista oman mielipiteesi alla olevassa äänestyksessä.