Kiekkokausi käynnistyy haastajan asemassa

Ilveksen jääkiekkokausi käynnistyy tänään perinteisesti paikallisottelulla Tapparaa vastaan. Asetelma uuteen kauteen lähdettäessä on harvinaisen selvä: kaikki ennakkoarviot povaavat suorastaan liikuttavalla yksimielisyydellä Ilvekselle liigan jumbosijaa. Tosiasioiden valossa näitä arvioita vastaan on vaikea vängätä. Tilannetta kentän puolella ei ainakaan helpota Ilves-Hockey Oy:n sekava tilanne, jonka myötä koko edustusjoukkueen kohtalo saattaa pahimmassa tapauksessa olla vaakalaudalla.

Kauteen lähdetään siis vahvasti mollivoittoisissa tunnelmissa, ja viime vuosina paljon kärsineille kannattajille luvataan ennakkospekulaatioissa ainoastaan lisää katkeraa kalkkia nieltäväksi. Joukkueen tekemisestä harjoituskaudella on kuitenkin kuulunut positiivisia signaaleja. Piileekö altavastaajan asemassa myös mahdollisuus? Voisiko Ilves sittenkin yllättää?

Joukkue

Matti kukkarossa on paha mällätä, joten pelaajaliikenne oli kesän aikana vähäistä – erityisesti sisäänpäin. Poispäin siirtyneistä laitahyökkääjät Toni Rajala ja Joonas Rask ovat suuria – joskin odotettuja -menetyksiä. Myös TPS:n riveihin siirtynyt Henri Tuominen pelasi viime kaudella paljon. Sentteriosastolta ovat poissa jo kesken viime kauden poistunut baarinyrkkeilijä Mark Lee sekä Jyppiin siirtynyt Matias Myttynen. Maalivahtiosastolta katosi Vesa Toskalan ja Sami Aittokallion myötä kaksi tekijämiestä. Lisäksi rivistä poistui ruotsalaispuolustaja Nils Bäckström.

Tulopuolella on puolustuksen osalta Jokereiden A-junioreista saapunut isokokoinen Miro Hovinen. Pitkään kaivattua nimekästä ykkössentteriä ei tänä kesänä varmaan kukaan odottanutkaan, mutta sentteriosasto vahvistui kuitenkin Vaasan Sportista tulleella Lassi Kokkalalla ja Latvian liigan Energija Elektrenaita edustaneella Aivaras Bendziusilla. Mitään varsinaisia vonkaleita ei Ipan verkkoon siis tarttunut, mutta ainakin Kokkala saanee paljon vastuuta. Hovinen ja Bendzius hankittiin ehkä enemmänkin potentiaalin vuoksi, mutta molemmat haastavat pelaavan kokoonpanon paikoista.

Wiikman lähtee ykkösenä kauteen. Kuva: Aleksi Stenberg

Ilveksen maalivahtiosastolta siis poistui kaksi kovaa nimeä. Tästä huolimatta tupsukorvien veräjänvartijatilanne vaikuttaa tasapainoisemmalta kuin viime kaudella, jolloin tolppien väliin oli jopa ylitarjontaa. Miika Wiikman pääsee kauteen selkeänä ykkösenä, ja harjoitusottelujen perusteella tämä on tehnyt miehen otteille hyvää. Hänen kirittäjänään toimii 19-vuotias Ville Kolppanen, jolle on varmasti luvassa paljon kehityksen kannalta tärkeää vastuuta. Maalivahtien suhteen on siis kauteen lähtiessä melko levollinen olo, mutta Wiikmanin loukkaantuminen laittaisi pakan pahasti sekaisin.

Kissapetojen puolustus toimi viime kaudella huterasti. Materiaali ei kuitenkaan missään nimessä ole huono. Päinvastoin. Venäjältä palannut Ville Koistinen kuuluu edelleen liigan eliittiin, ja sinne on vahvasti nousemassa myös oma kasvatti Jyrki Jokipakka. Viime kaudella alisuorittanut kapteeni Martti Järventie on omalla tasolla pelatessaan edelleen vähintäänkin hyvän liigatason kiekollinen puolustaja. Alkukauden harmillisen loukkaantumisen vuoksi menettävä Niko Peltola on hyvää liigatasoa hänkin ja omaa potentiaalia nostaa tasoaan entisestään. Kokenut Arto Tukio on myös edelleen riittävän kova luu. Lopuille puolustajan paikoille ovat vahvimmin tyrkyllä pirteästi harjoitusotteluissa esiintynyt Hovinen sekä oma kasvatti Konsta Mäkinen. Ainakin joulutaukoon asti sairastuvalla kärvistelevä Teemu Kesä tuo palattuaan fyysisen lisäelementin pakkiosastolle.

Kanki Kangasniemi syötteli harjoitusotteluissa joukkueen parhaat tehot. Kuva: Aleksi Stenberg

Sentteriosasto on alkavallakin kaudella Ilveksen heikoimpana pidetty osa-alue. Harjoitusotteluissa ykkösketjun keskellä on nähty Kai Kantola, joka tunnetaan paremmin rymistelystä kuin sametinpehmeistä käsistä. Kesken viime kauden Tapparasta palannut Antti Kangasniemi on toinen vaihtoehto ykkösketjun keskushyökkääjäksi, mutta toistaiseksi mies on johtanut kokonaisuutena hyvin toiminutta kissapetojen kakkosvitjaa. Kolmosketjun keskellä nähtäneen Kokkala, ja nelosen sentterin paikasta taistelevat toisen polven Ilves Mikael Kuronen sekä Bendzius. Selvää on, että sentteriosasto on vähintäänkin ohut. Pelaavassa kokoonpanossa nähtäviltä keskushyökkääjiltä vaaditaan siis kehitystä ja suorittamista taitojensa ylärajoilla.

Laituriosasto heikentyi Raskin ja Rajalan lähdön myötä merkittävästi. Ykkösketjuun on kuitenkin tarjolla laatua, sillä Masi Marjamäki ja Jesse Niinimäki ovat kovan luokan tekijöitä. Niinimäki tosin toipuu loukkaantumisesta ja saattaa aloittaa kuntoutumisensa vähäisemmällä jääajalla. Kakkosketjussa vasemmalla nähtäneen tasaisella suoritustasolla operoiva Ville Korhonen. Ketjun täydentää viime kauden lopussa tullut Samuli Kivimäki. Kolmosketjun laidoille ovat tarjolla Michael Keränen ja Matias Sointu. Jälkimmäinen saatetaan tosin nähdä alkukaudesta jopa ykkösketjussa, mikäli Niinimäki lähtee nostamaan pelikuntoaan alemmista ketjuista. Nelosketjun laiturin paikoista taistelevat Tommi Välimaa, toisen polven Ilves Teemu Huhtala, sekä nuoret Miiko Hintz ja Jesper Kokkonen. Tasonnostoa kaivataan siis kipeästi myös laituriosastolla.

Summa summarum, kassariosasto on riittävän hyvätasoinen, mutta ohut. Puolustuksesta löytyy jo leveyttäkin. Mikäli konkarijaos Koistinen-Järventie pelaa tasollaan ja nuorison edustajat Jokipakka ja Peltola kehittyvät odotetusti, on pakisto hyvää liigatasoa. Ilveksen ongelma on hyökkäys, jossa jo viime kaudella jumboksi jäänyt joukkue on heikentynyt ainakin paperilla merkittävästi. Tulokkaiden on siis onnistuttava ja nuorten on kyettävä nostamaan tasoaan, jotta karsintapaikan välttämisestä voidaan taistella.

Avausottelussa hyökkäysvitjat voisivat näyttää tältä:

Marjamäki – Kantola – Sointu
Korhonen – Kangasniemi – Kivimäki
Niinimäki – Kokkala – Keränen
Välimaa – Kuronen – Huhtala

Puolustuksessa todennäköinen kolmen parin koostumus on tämä:

Koistinen – Jokipakka
Järventie – Tukio
Mäkinen – Hovinen

Alkava kausi

Sävelet kauteen lähdettäessä ovat siis selvät: jumbosijan ja karsintojen välttäminen on Ilveksen mitalisija. Kaikki siitä ylöspäin on kissapedoille mestaruus. Avainpelaajia ovat Wiikman, Koistinen, Jokipakka, Järventie, Marjamäki ja Niinimäki. Näiden herrojen on kyettävä pelaamaan alusta asti korkealla tasolla, jotta kausi lähtee liikkeelle mahdollisimman positiivisesti. Tätä kautta on mahdollista päästä ilmapiiriin, jossa joukkueen muiden pelaajien lisääntyvä vastuu on taakan sijaan mahdollisuus. Erityisesti nuoriso-osastolle tämä on äärimmäisen tärkeää.

Matias Sointu pyrkii palaamaan toissakauden nousu-uralle. Kuva: Aleksi Stenberg

Viestit joukkueen kesäharjoittelusta ovat olleet positiivisia. Kakkosvalmentaja Vesa Viitakoskella on ollut suuri rooli harjoittelun suunnittelussa, ja treenaamista on viety yksilöidympään suuntaan. Joukkueen pitäisi olla kovassa luistelukunnossa, minkä myös Järventie ja Marjamäki ovat todenneet. Ilveksen penkin päässä häärivä tupsukorvalegenda Raimo Helminen perustaakin joukkueen pelitavan kovaan työhön ja liikkeeseen. Raipen ajatuksena on puolustaa aggressiivisesti ja hyökätä suoraviivaisesti. Pelitavassa on hyvät ja huonot puolensa. Kontrolloivampi pelitapa kehittäisi nuorten pelaajien kiekollista pelaamista enemmän ja olisi kauniimpaa katsottavaa. Toisaalta suoraviivainen pystysuunnan kiekko vaikuttaa pelaajamateriaalin valossa perustellulta valinnalta. Toimiessaan se on pelityyli, jolla materiaalisesti heikompi joukkue kykenee kovan työn kautta napsimaan pisteitä paperilla kovemmilta nipuilta.

Ilves-Hockey Oy:n taustalla tapahtuneet muutokset ovat oma lukunsa, johon palaamme varmasti myöhemmin. Nyt on kuitenkin aika asettua joukkueen ja seuran taakse. Ilveksen nettisivujen kolumnisti Kiilusilmä puki jutun jujun sen verran loistavasti sanoiksi, että kehotamme ainoastaan lukemaan miehen kolumnin. Ilves ei kuole koskaan, mutta liigapaikka on sen verran vaikea saavuttaa, että on helpompi pitää siitä kaikin voimin kiinni. Tähän tarvitaan kaikkien panosta.

Voitto paikallisvastustajasta olisi paras mahdollinen startti kauteen. Paikallisottelut ovat kärsineet hienoisen inflaation, mutta kauden ensimmäiseen ei voi olla syttymättä, varsinkin kun siihen lähdetään näin selkeästä altavastaajan asemasta. Tänään klo 18.30 Hakametsässä on siis tarjolla Suomen vanhin ja legendaarisin paikalliskamppailu Ilveksen ja Tapparan välillä. Tupataan siis halli täyteen ja annetaan täysi tuki joukkueelle!

Alkukaudesta seurattavia pelaajia

Jyrki Jokipakka. Kaikki viittaa siihen, että oma kasvatti on valmis astumaan valtakunnan puolustajaeliittiin. Toivotaan ehjää kautta, jotta potentiaali pääsee puhkeamaan täyteen loistoonsa.

Martti Järventie. Kapteenilta odotetaan tasonnostoa, johon hän myös varmasti pystyy. Rooli henkisenä johtajana korostuu, kun kauteen lähdetään tukalasta tilanteesta.

Antti Kangasniemi. Kakkosvitjan sentterinä aloittava Kangasniemi on esiintynyt erittäin pirteästi harjoitusotteluissa. Vastuuta on tarjolla paljon.

Jesse Niinimäki. Jesseä kannattaa aina seurata. Mies on alkukaudesta toipilas, mutta pystyy silti tuottamaan niitä pieniä maagisia suorituksia, joihin muut eivät kykene.

Ilves – Tappara pe 14.9. klo 18.30 Hakametsässä

Kategoria(t): jääkiekko, kausiennakko, liiga Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti